Van Buren Bolsward B.V.

Sinds 1861 en momenteel nog de enige schapenvachtlooierij van Nederland.

Al zes generaties lang wordt de kennis van looien en handelen overgedragen aan de volgende generatie. Iedere generatie zorgde voor nieuwe innovaties en vernieuwingen in het bedrijf. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat we al meer dan 150 jaar succesvol zijn in het verwerken van bont en huiden.

Oude foto van pand van schapenvachtlooijerij Van Buren Bolsward B.V.

In 1861 richtte Sjoerd van Buren een huid- wolhandel en vellenbloterij op. Hij scheidde de wol van de huid en verkocht de halffabricaten afzonderlijk. Zijn zoon nam het bedrijf in 1903 over en verhuisde het geheel naar Bolsward, waar we ons tot de dag van vandaag nog steeds bevinden. Vanaf 1969 zijn we een leerlooierij en richtten we ons op het produceren van eindproducten, bedoeld voor decoratie, gezondheid en extra behaaglijkheid in huis.

Huidig pand van schapenvachtlooijerij Van Buren Bolsward B.V.

Drie generaties van Buren

6de Generatie

Vanaf 1976 staat het bedrijf onder leiding van de gebroeders Thomas en Rients van Buren. Sinds 2003 is Thomas met pensioen en is Jolt van Buren, zoon van Rients, het bedrijf binnengestapt. Hiermee is verzekerd dat de kennis en ervaring, van meer dan anderhalve eeuw, voort blijft leven.

Eigenaren Jolt en Rients van Buren van schapenvachtlooierij en groothandel Van Buren Bolsward B.V.

Werken met aandacht en natuurlijke middelen

Ambachtelijk proces
Het looien van huiden en vachten gebeurt in een ambachtelijk en arbeidsintensief proces. Sommige bewerkingen zoals het wassen, schoonschrapen, wringen, slijpen, oprekken en kammen gebeuren met behulp van machines. Andere bewerkingen, zoals het selecteren, snijden en nakammen gebeuren met een scherp oog en een vaardige hand.

100% Natuurlijk
Elke handeling gebeurt met aandacht en respect voor materiaal en milieu. Voor het wassen, bleken en looien maken we daarom gebruik van milieuvriendelijke middelen. Voor het verven gebruiken wij natuurlijke kleurstoffen. 

100% Duurzaam
Wij hebben respect voor de aarde en het leven erop. Er worden voor ons geen dieren gekocht en geslacht voor de huid of vacht. De huiden en vachten die wij gebruiken, kunt u zien als een afvalproduct van de vleesindustrie. Met respect, vakmanschap en toewijding hergebruiken wij dit tot natuurproducten die mensenlevens verrijken met warmte, natuurlijke schoonheid en zachtheid.

Alleen het beste van het beste
Wij controleren alle huiden en vachten met de hand, alleen de beste kwaliteit komt door onze selectie. Een ander deel van de gelooide huiden en vachten wordt vervolgens in ons eigen atelier verwerkt tot producten zoals: pantoffels, kussens, tassen, vloerkleden en gezondheidsvachten.